Cumartesi , 27 Nisan 2024
Son Dakika Haberler

Aylık Arşiv : Mayıs 2017

NAMAZIN GÖNLÜNE GİRMEK

Eskilerimizin zamandan ve zeminden bağımsız eskimez sözleri vardır. İşte öyle bir söz: “Bir gönüle girmek istiyorsanız önce seveceksiniz, seviyorum demekle işlerin hallolduğu nerede görülmüş?” Sevmek başka bir hâl, karşı tarafın gönlünde iz bırakmak bambaşka bir hâldir. Yine eskimez bir söz: “Aşığa Bağdat sorulmaz, ufukları aşar gider.” Bedelsiz, zahmetsiz bir sevgi yoktur. Bedel ödendikçe, zahmet çekildikçe karşı tarafın gönlünde iz bırakmak mümkündür. Her şeyden önce …

Devamı »

OSMANLI’YA SÖVME ADİLİĞİ

Yılandaki kuyruk acısı, İttihatçı gelenekteki Osmanlı acısı bitecek gibi görünmüyor. Zaman zaman buna dair öfkelerini bastırma gayreti içinde olsalar da kimi zaman açık veriyor, içlerindeki dillerine yansıyor. Osmanlı’nın bir toplu iğne dahi üretemediğinden bahseden siyasetçi, üniversite talebeleriyle çay içerken üretimden dem vurarak sakız üretmemiz lazım demiş. Kapasite meselesi çok görülmez. Cumhurbaşkanlığı forsundaki yıldızların sayısının neyi temsil ettiği ilkokullarda öğretilmektedir. Daha …

Devamı »

İmami Serahsi

İMAMI SERAHSİ KİMDİR? İslâm âlimlerinin meşhûrlarından. Hanefî mezhebinde büyük fıkıh âlimidir. İsmi, Muhammed bin Ahmed bin Ebî Sehl Serahsî’dir. Künyesi Ebû Bekr, lakabı Şems-ül-eimme’dir. Türkistan’da yetişen İslâm âlimlerinden olup, 400 (m. 1010) senesinde Serahs’da doğdu. 483 (m. 1090)’de vefât etti. Serahs şehrine izafeten Serahsî denildi. Serahs şehri, Türkmenistan’da Meşhed ile Merv arasında eski bir şehir olup, bugün İran-Rus sınırı üzerindedir. …

Devamı »

“RAMAZAN AYI” BİZİM AYIMIZ OLSUN

Bugün itibariyle baktığımızda en çok sancı çeken coğrafyanın İslam coğrafyası olduğunu açıkça söyleyebiliriz. Bu neden böyle oldu, bu coğrafyalar daha düne kadar gül gibi geçinip gidiyorlardı diye sorabilirsiniz, soruda hiçbir abeslik yok. Asıl sorun buradaki milletlerin Osmanlı dağıtıldıktan sonra adeta birer tespih taneleri gibi oraya buraya saçılmasıydı. Durum bu hali alınca da sömürge yönetimleri kurmak hiç de zor olmadı emperyalist …

Devamı »

YETER ARTIK KILIÇDAROĞLU YETER!

Bu köşeden çoğu kez eleştirmişizdir, eleştirmeye de devam edeceğiz gibi duruyor. Çünkü CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun gafları bitmiyor. Biz eleştirmekten bıktık o atıp savurmaktan bıkmadı. Söyledikleri karşısında hiçkimse bir şey demese bu sefer ben doğru söylüyorum zannedecek kendini. Anlatalım da en azından millet bu ülkenin ilk siyasi partisinin böyle bir genel başkanı nasıl buralarda halâ söz sahibi olabiliyor anlasın… Geçtiğimiz …

Devamı »

YENİDEN DOĞUŞ MİSALİ: “AK PARTİ”

21 Mayıs’ta Türk siyaseti açısından çok önemli bir değişim yaşandı. Ak Parti 3. Olağanüstü Kongresinde Genel Başkan değişimi gerçekleştirildi. Kongreye katılım o kadar çoktu ki Ankara Arenanın birkaç katı çoğunluk dışarıda Recep Tayyip Erdoğan ve Binali Yıldırım’ı karşılamak için toplanmıştı. Binali Yıldırım önceden salon dışındaki yerini alıp Recep Tayyip Erdoğan’ı beklemeye başladı. Daha sonra her iki lider de dışarıdaki parti …

Devamı »

İmamı Birgivi

İmamı Birgivi Kimdir? Osmanlı âlimlerinin en meşhûrlarından. İsmi, Muhammed bin Ali Birgivî’dir. Lakabı Zeynüddîn’dir 928 (m. 1521) senesinde Balıkesir’de doğdu. 981 (m. 1573)’de Birgi’de vefât etti. Türbesi, Aydın’ın Birgi kasabasında bir tepe üzerindedir. İlimdeki yüksek derecesinden dolayı İmâm-ı Birgivî ismiyle meşhûr olup, Türk âlimlerinin baş tacıdır. Hanefî mezhebinden olup, asrının en meşhûr âlimlerinden idi. İmâm-ı Birgivî’nin babası âlim bir zât …

Devamı »

KÜRESEL AKTÖR= “TÜRKİYE”

     Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde çok yoğun siyasi konjonktürden geçiyor. Her ne kadar siyasi gibi gözükse de bunun ekonomik ayağı da hiç şüphesiz ki olacaktır. Zaten önce Kuveyt’e, oradan Çin’e son olarak da ABD’ye gitti. Türkiye’nin hem Çin hem de ABD ziyaretlerini bir işaret olarak okuyabiliriz. Çin ile daha çok ekonomik ilişkiler için görüşme yaptığını gözlemleyebilmek mümkün. …

Devamı »

iMAMI ZEMAHŞERİ

ZEMAHŞERÎ (الزمخشري) Ebü’l-Kāsım Mahmûd b. Ömer b. Muhammed el-Hârizmî ez-Zemahşerî (ö. 538/1144) el-Keşşâf adlı tefsiri yanında Arap dili ve edebiyatına dair çalışmaları ile tanınan çok yönlü Mu‘tezile âlimi. 27 Receb 467 (18 Mart 1075) tarihinde Hârizm bölgesinde Türkmenistan’ın Taşavuz (Daşoğuz, Taşauz) ili Köroğlu ilçesindeki (İlmamedov, XX/2 [2011], s. 192) Zemahşer’de doğdu. Mekke’de Kâbe’ye mücâvir olarak bulunduğundan “Cârullah”, mensup bulunduğu bölgenin …

Devamı »

AYASOFYA’DA FETİH NAMAZI

        Bazı mihenk taşları vardır ki görünürde bir önem arz etmese bile onun gerçekleşmesi büyük bir anlam taşıyabilir. İşte bizi ilgilendiren bir kısım da bununla ilgili. Ayasofya’nın bizim için önemi… Hiç şüphesiz ki tartışılmaz. Bunun önemine binaen 13 Mayıs 03.00’te Anadolu Gençlik Derneği ve Milli Gençlik Vakfı tarafından İstanbul’un fethinin 564. yıl dönümü hasebi ile FETİH NAMAZI …

Devamı »