Cuma , 26 Nisan 2024
Son Dakika Haberler

İKİNCİ HZ. ÂDEM: HZ. NUH

Üç gün önce camide namaz için beklerken, caminin külliyatında bir kitap gözüme ilişti. Ezanın başlamasına da 10 dk. kadar vardı. Kitap Peygamberler tarihinden bahsediyor en uzun bölümü de Peygamber Efendimiz (sav)’e ayırıyordu.

Kitabın başından biraz okudum. Daha önce okuduğum bilgilerin üzerine yine aynı bilgileri okuyunca buraya taşımak istedim. Başlığımıza da aldığım Hz. Nuh (as)’un ikinci Hz. Âdem olarak anılmasını… Nasıl mı? Hz. Âdem’den itibaren kısaca gelelim.

Allah, Hz. Âdem’i önce topraktan yarattı, sonra ona ruh üfleyerek can verdi, ilk insanı da yaratmış oldu. Allah, meleklere Hz. Âdem’e secde etmelerini emretti. Melekler şeksiz şüphesiz hemen secde ettiler. Yalnız Şeytan secde etmedi. Çünkü ona göre Hz. Âdem, topraktan yaratılmıştı, kendisi ise ateşten yaratılmıştı. Ateş, topraktan üstündü. Ancak şeytan, onu yaratanı değil, topraktan yaratılmasını dikkate aldı ve Allah’ın emrine uymadı.

Allah, Şeytan’ı huzurundan derhal kovdu. Şeytan, Allah’ın huzurundan ayrılmadan önce insanları Allah’ın emirlerine riayet etmekten alıkoyacağını söyledi. Allah da Şeytana belli bir güne kadar müsaade etti. O gün ise Kıyamet günüydü…

Allah, Hz. Âdem’den sonra Hz. Havva’yı yarattı. Her ikisini de Cennete koydu. Onlara nice güzel rızıklar verdi. Ancak onlara bir şart koştu. Ağacın meyvelerinden yememelerini söyledi. Ancak burada devreye Şeytan girdi ve onların iradelerini zaafa uğratarak meyveden yemelerine neden oldu. Hz. Âdem ve Hz. Havva yasak meyveden yeyince Allah onları cennetten çıkardı ve yeryüzünde ayrı ayrı yerlere gönderdi.

Daha sonra her ikisi de yaptıklarından dolayı pişmanlıklarını dile getirdiler ve affedilmeleri için Allah’a tövbe ettiler. Allah da onların tövbelerini kabul etti. Her ikisi tekrar yeryüzünde buluştular ve insanlığın devamını sağlayacak şekilde üremeye devam ettiler ve buradan da nice insanlar türedi…

Hz. Âdem vefat ettikten sonra yerine oğlu Hz. Şit geçmişti, ondan sonra da Hz. İdris geçmişti. Onların döneminde de Allah, onlardan kavimlerini Allah’a imana davet etmelerini istemişti. İman edenler olduğu gibi etmeyenler de olmuştu.

Sonrasında ise Hz. Nuh peygamberlik görevi ile görevlendirilmişti. Ancak Hz. Nuh tüm çabasına rağmen kavmi onun davetine uymuyor, Allah’a iman etmiyorlardı. Hz. Nuh, bu durumdan çok müteessir idi. Artık sabredecek, dayanacak gücü kalmamıştı.

Allah da ondan denizden uzak bir köşede bir gemi yapmasını istedi. Hz. Nuh, neden diye sormadı bile. Çünkü gemi yapmasını isteyen, hem de denizden uzak bir yerde yapmasını isteyen Allah’tı. O ne yapacağını çok iyi bilirdi.

Hz. Nuh gemiyi yaparken oradan gelip geçenler onunla dalga geçtiler. Denizi buraya nasıl getireceksin diye dalga geçtiler. O ise gemiyi yapmaya devam etti.

Geminin yapımı bittiğinde her canlı çeşidinden iki çifti gemiye almasını ve inananları gemiye davet etti. Oğlu Yam, gemiye binmeyenler arasındaydı. O da inanmamıştı eşi de…

Sular bir anda yükseldi ve inanmayanların hepsi helak oldu. Gemi ise sular çekildikten sonra Cudi Dağı’nın tepesine oturdu.

Nuh Tufanında inanmayanların hepsi helak oldu. İnananlar kurtuldular ve tufandan sonra tekrardan üremeye devam ettiler. Böylelikle de Tufandan sonra yeni nesiller ortaya çıkmaya başladı.

Bu yüzdendir ki, Hz. Nuh’a İkinci Hz. Âdem denmiştir…

Artık kendisinden sonra da kavimlere gelen Peygamberler’e uymayanlar helak olacaklardır. Ad Kavmine gelen Hz. Hud’a inanmayanların kuvvetli bir rüzgarla helak olmaları gibi. Semud Kavmine gelen Hz. Salih’e inanmayanların kuvvetli bir sesle yok olmaları gibi…

Hz. Peygamber Efendimiz gönderilen son peygamberdi. Ne bir Peygamber ne bir kitap gelecekti. O son Peygamber, Kur’an-ı Kerim de son ilahi kitaptı. İnanmayanları ahiret günü bekleyecekti…

Selam ve dua ile…

İBRAHİM YAVUZ

İbrahim Yavuz *

Tüm Yazıları →
İbrahim Yavuz

Ayrıca Bakınız

KAYBOLAN GENÇLİK İDEALİZMİ -2-

3) BU MİLLETİN HAFIZASINI YOK ETTİLER  Bu milletin binlerce yıllık tarihi var. Bu tarih içerisinde 15 …

DERGİDEKİ DİĞER YAZILAR



Bir yorum

  1. Avatar

    Harikasın kardeşim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir