Cuma , 26 Nisan 2024
Son Dakika Haberler

DOLAR KUŞATMASINI PÜSKÜRTTÜK

DAHA DÜN GİBİ

Öncelikle bugün, üzerinden tam 19 yıl geçen ama o anı dün yaşamış gibi hissedilen 17 Ağustos 1999 depreminde vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet dileyelim. Bu olayla ilgili dün bir gazetede okuduğum yazıyı hatırlatmakla yetineceğim. Bir anne ve eşi o gün geç saatlere kadar evlerinin balkonunda oturuyorlar. 17 yaşındaki kızı da kız arkadaşı ile birlikte içeride sohbet ediyorlar. Gece 3.02’de şiddetli bir sarsıntı meydana geliyor ve ortalık kapkaranlık oluyor. Kız annesine sarılıyor, anne de kızına merak etme annecim ben seni korurum diyor…

Kadın gözlerini açtığında kendini bir kolu göçük altında kalmış şekilde buluyor. Daha sonra anne hastaneye kaldırılıyor. Aradan 1-2 ay geçtikten sonra kızının ve eşinin vefat ettiğini öğreniyor. O anda müthiş bir üzüntü yaşıyor. Bugün bile hala 17 Ağustos 3.02 geldiğinde o anı daha dün gibi hatırlıyor ve ekliyor: “Hiçbir zaman 17 Ağustos 3.02’nin gelmesini istemiyorum…

KATAR’DAN DOLAR ÇIKARMASINA KARŞI DESTEK

Katar Emiri ve Maliye Bakanı geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye geldi. Başkan Erdoğan, Katar’dan gelen heyeti özel bir karşılama ile karşıladı. Daha sonra Başkan Erdoğan, Ekonomi ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Katar Emiri ve Maliye Bakanı ile birlikte Külliye’de yemek yendi. Katar’ın Türkiye’ye neden geldiği malum. 15 Temmuz Hain Darbe girişiminde olduğu gibi dolar üzerinden oynanan oyunu bozmak ve dost ülke Türkiye’nin arkasında olduğunu göstermek için geldi.

Katar Türkiye’ye 15 milyar dolarlık doğrudan yatırım yapacağını söyledi. Bu adım hem Türkiye Katar ticari ilişkilerinde sınıf atlatacak hem de dolar üzerinden Türkiye ekonomisini abluka altına almayı engellemede bir destek olacak. Ki etkileri ilk dakikalarda göründü bile.

BERAT ALBAYRAK’IN TELEKONFERANSINA AKIN

Önceki gün Berat Albayrak Telekonferans ile iş dünyasıyla bir araya geldi. Hem uluslararası hem de ulusal bazda 6000’in üzerinde katılım sağlandı. Bu sayı dolar manipülasyonunun hiçbir işe yaramadığının bir göstergesi. Son 1-2 haftada yaşanan Brunson görünümlü dolar ablukası hiçbir işe yaramadı. Hem Başkan Erdoğan hem de ekonomi kanadından gelen hamlelerle bir anda 7 TL’yi geçen dolar 5.70’e kadar geriledi. Bu direnç uluslararası alanda da büyük bir yankı uyandırdı ve destek mesajları gelmeye başladı.

Almanya Şansölyesi Merkel, Türkiye’nin ekonomisinin iyi olması hepimizin işine gelir mesajı verdi. Berat Albayrak, Almanya Finans Bakanı ile 21 Eylül’de görüşecek. Erdoğan ve Macron dün telefon görüşmesi gerçekleştirdi, ikili ilişkiler ve bölgesel durumlar değerlendirildi. Kısacası her şey yolunda devam ediyor.

YERLİ MARKAYA YÖNLENDİRME

ABD’nin dolarla ayar vermeye kalkışması, yetmemiş gibi bazı mallarda gümrük vergilerini arttırması Türkiye’yi aynı yola yönlendirdi. Hamleye hamle yani. Türkiye’de yerliyi önceleme adımı hızla dillendirilmeye devam ediliyor. Özellikle Amerikan-İsrail mallarının kullanılmaması yönünde yoğun bir ihtar söz konusu.

Şimdiye kadar 24 milyar dolarlık Iphone satışı gerçekleştirilmiş Türkiye’de. Bu çok büyük bir rakam. Bazı gazetelerde büyük tutarlı Iphone satışının durdurulduğu haberleri de var.

Bu süreç elbette ki hemen hayata geçirilecek bir süreç değil. Ama bu konuda ne kadar bilinçli hareket edilirse o kadar hızlı adım atılır. Özellikle katma değerli mal ve hizmet üretimi, teknolojik üretim aşamasına geçilmesi acil yapılması gerekenler arasında. Unutulmamalıdır ki ne kadar çok üretim olursa yerli ve milli mal ve hizmete o kadar çok talep olur. Bu da milli paranın daha değer kazanmasına, yatırımların artmasına neden olur.

Her şey zamanla. Yaşadığımız coğrafyayı ve Türkiye’nin de bu coğrafyanın en kilit ülkelerinden biri olduğu düşünülürse başımıza bu tür çorapların örülmesi normal. Onlar kendi açılarından doğru olanı yapıyorlar. Biz de kendi açımızdan doğru olanı yapacağız, Yeni Türkiye’nin kemik yapısını sağlamlaştıracağız inşallah…

Selam ve dua ile…

İBRAHİM YAVUZ

İbrahim Yavuz *

Tüm Yazıları →
İbrahim Yavuz

Ayrıca Bakınız

KAYBOLAN GENÇLİK İDEALİZMİ -2-

3) BU MİLLETİN HAFIZASINI YOK ETTİLER  Bu milletin binlerce yıllık tarihi var. Bu tarih içerisinde 15 …

DERGİDEKİ DİĞER YAZILAR



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir