Cuma , 26 Nisan 2024
Son Dakika Haberler

1932 MODEL KIBRIS KAFASI VE EZAN

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çevre sakinlerine rahatsızlık verdiği gerekçesiyle, sabah ezanlarının hoparlörden okunması, üç camide mahkeme kararıyla yasaklanmış. Allah aşkına Kıbrıslı kafasına bakar mısınız 1932’lerin Türkiye’sindeki ezan düşmanı kafa ile aynı. Türkiye’yi seksen üç yıl geriden takip eden din ve dini değerler düşmanı bir kafa yapısı. Bunun İslam düşmanlığının dışında bir izahı olmaz ve olamaz. Ezanı yasaklatmak için mahkemeye müracaat eden avukatın yaşadığı semtte Çan sesleri olsaydı mahkemeye gitmek aklının ucundan dahi geçmez, Çan’a saygıyı hoşgörünün gereği olarak değerlendirirdi. Birileri kızacak ama onlar kızacak diye biz söylemekten ve yazmaktan vazgeçmeyeceğiz.
Kıbrıs Türklerinin Allah ile İslam ile Kitap ile Peygamber ile ve Müslümanlar ile arası yoktur.  Aralarının iyi olması gibi bir dertleri de yoktur. Onlar gâvurluktan yana olmaktan hiç de rahatız değiller. Fakat bizim ille de onları Müslüman olarak adlandırmak ve görmek istemek gibi bir takıntımız vardır. Olmuyor, olamıyor.  Kıbrıs’ın Rum kesimi ile Türk kesiminin gündelik yaşantılarının arasında ne fark var ki? Birisi Rum tarafa, diğeri ise Türk tarafıdır. Türk tarafında geçmişten kalan camiler, Rum tarafında ise kiliseler var. Kiliseler de boş, camiler de boş. Bizim Anadolu’nun yiğit insanları, öğrencileri sayesinde Kıbrıs’ta İslami esintilerden, kırıntılardan bahsetmek mümkündür.  Belki yaşlılar kahveye gidemez, meyhaneye gidemez bari camiye gidelim derler. Çünkü camide onlara kimse niye geldin demez. İslami manada Kıbrıs’ta yapılacak daha çok işimizin olduğu bir hakikattir. Birkaç yıl öncesinde dinsiz bir sendikanın üyesi öğretmenlerin polisle birlikte Kur’an kurslarını bastığı günleri de unutmuyoruz.

Kıbrıs’ın Lefke kasabasında din ve dini değerlere düşmanı Feza Güzeloğlu isimli avukat hoparlörden okunan sabah ezanının rahatsızlık verdiği gerekçesiyle Güzelyurt Kaza Mahkemesi’ne müracaat etti. Mahkeme verdiği ara kararla, Lefke’de bulunan Şeyh Nazım Camisi (Orta Cami), Pir Paşa Camisi ve Aşağı Cami’de ezanların ve Arapça duaların hoparlörden okunmasını yasakladı.

Kıbrıs’ın Din İşleri Başkanı Talip Atalay ise yaptığı yazılı açıklamada “Mahkemenin verdiği ara kararın Din İşleri Başkanı ve Din İşleri Başkanlığı ile ilgili bir hüküm içermemektedir, Mahkemece alınan karırın muhatabının Din İşleri Başkanı ve Din İşleri Başkanlığı olmadığını, muhatabın Vakıflar İdaresi olduğu görülmektedir.” dedi. Kıvır babam kıvır. Ben değil, o. Sen olsan ne yazar, o olsa ne yazar. Bizim buradan gördüğümüz dinsiz, imansız bir avukat ezanın sesinin kısılması ile ilgili bir karar aldırmıştır. Kıbrıs’ta ezan tamamen yasaklanmamış da, kısmi bir kararmış da, Kıbrıs halkı ezan konusunda çok duyarlıymış da. İnşallah öyledir. Atalarının Anadolu’da yaptıklarını adım adım takip edenlerin zihniyetinin sonunu 1 Kasam seçimlerinde gördük. Bir zihniyetin siyaseten belasını bulmuş olmasının ne olduğunu çok iyi gördük. Kıbrıs’ta da göreceğimiz günler yakındır.

Çanakkale ziyaretimiz sırasında etraftaki rezaletleri görmüştük. İçenler, içki kutularını şehitlerin üzerine atanlar, günlerce kıpkırmızı olan sahillerin sarhoşlarla dolu olduğunu görmüştük. Bir an aklımıza geldi. Bu şehitler ayağa kalksa ve dese ki: “Siz bu rezaletleri yapasınız diye mi biz buralarda şehit olduk.” Buna verecek cevabımız var mı? Kıbrıs’ta Beşparmak Dağları’nda verdiğimiz şehitler bugün kalksa ve aynı soruyu sorsa acaba Kıbrıslının cevabı ne olurdu?

Sözün sonunu bizimkilere ayırıyorum. Bizim ahmaklara ayırıyorum. Sevaplarına nail olmak için bunların cenazelerine koşup saf tutan saflara ayırıyorum. Ne zaman uyanacaksınız, ne zaman bir duruş sahibi olacaksınız? Allah’ın vermiş olduğu bir ömrü senin kültürünle, tarihinle, medeniyetinle, dininle, imanınla, peygamberinle, kitabınla ve Rabbinle kavga ederek geçirmiş olan bu nankörlerin, hainlerin, münafıkların ve kâfirlerin cenazelerinde senin ne işin var? Bu aymazlığı ne zaman bırakacaksın? Allah’ın açık hükmüne ne zaman kulak vereceksin: “Ve onlardan ölen herhangi birinin namazını kılma ve kabrinin başında da asla bulunma! Çünkü onlar        Allah’a ve Elçisi’ne nankörlük ettiler ve yoldan sapmış bir halde öldüler.” (9/Tevbe, 84)

Ömer Naci YILMAZ

 

Ö.Naci Yılmaz *

Tüm Yazıları →
Ö.Naci Yılmaz

Ayrıca Bakınız

GİYDİRİLMİŞ KERESTELER

Ömer Naci Yılmaz   Galatasaray ve Fenerbahçe takımları arasındaki Süper Kupa maçının, Suudi Arabistan’da oynatılmamasından dolayı …

DERGİDEKİ DİĞER YAZILAR



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir