Cuma , 29 Mart 2024
Son Dakika Haberler

VAY BE BİZ NELER YAPMIŞIZ!

Bugünkü yazımda bizden asırlar evvel yaşamış Müslüman bir bilim adamının bulduğu birkaç ilim-bilim hediyesinden bahsedeceğim. Bize şimdiye kadar her şeyi Batı yaptı, ilim-bilim Doğu’dan değil Batı’dan yükseldi, sizin atalarınız Osmanlı yıkıldıktan sonra Cumhuriyeti kurdu, 80-90 sene hiçbir şey yapmadı, üretmedi dediler.

Öyle ki kumaşı Anadolu topraklarında dokunmamış gayri milli TC. kimlikçileri de bidon kafalı, göbeğini kaşıyan, ayağı çarıklı diye diye aşağıladılar. Biz de buna yıllardır inandık. Ama yanlış tarihin üzerindeki tozlar kalkmaya, temizlenmeye başlandıktan sonra gerçekler ortaya çıkmaya başladı.

Gelin bugün bunlardan bahsedelim biraz. Bahsedelim ki atalarımızla gurur duyalım, üzerimize atılmış olan bu aşağılık duygusunu bir kez daha üzerimizden silkip atalım. Bundan sonrası için de biz artık en iyisini yapmaya adayız diyebilelim…

Bugün kullandığımız ve matematiğin ana damarlarından biri olan rakamları kim buldu dersiniz? Hemen aklınıza yabancı biri gelmesin. Çünkü bu rakamları Müslüman bir ilim adamı buldu. Adını duyduk mu bilmiyorum ama ben de öğreneli çok olmadı. Evet, EL-HAREZMİ buldu değerli okuyucular.

O, bu rakamları öyle bir sistemle kurgulamıştı ki Roma rakamları gibi herhangi bir kurgusu olmayan rakamlardan daha inandırıcıdır. Mesela 1 rakamını ele alalım. Bu 1 rakamının kaç tane açısı vardır? 1 tane. O da rakamın hemen yukarısındaki kıvrımlı olan bölgenin iç açısı. EL-HAREZMİ aynı şekilde 2 rakamını da 2 iç açılı olarak tasarlamış, bizim bugün Z harfi olarak kullandığımız harf gibi tasarlamış. Yine 3,4,5,6,7,8,9 rakamlarının da sayı değeri kadar iç açısı bulunmaktadır.

Peki siz diyeceksiniz ki, güzel kardeşim 0 (sıfır) da var, onu kim buldu? Merak etmeyin onu da EL-HAREZMİ buldu. Sıfırın da baktığınız zaman açısı yoktur, bir çember gibidir zaten, açısının olması mümkün değildir.

Siz alın, Roma rakamlarını bir anlamaya çalışın, bakalım bir şey anlayabilecek misiniz? Mesela 5 rakamı,Roma rakamlarında bizim bugün alfabemizde kullandığımız “V” ile gösterilmektedir. Kaç açısı var, bir. Bu bir şey ifade etmiyor… Bu rakamlarla ilim-bilim nasıl ilerletilebilecekti çok merak ediyorum.

EL HAREZMİ’nin matematiğe hediyesi sadece rakamlardan ibaret değildir. Matematiğin en zor konularından biridir Cebir. Bu da EL-HAREZMİ’nin bilim dünyasına bir hediyesidir. Batı dünyası bunu 1498’de keşfetmiş! EL-HAREZMİ ise bunu 500 yıl önce bulmuş. 950’li yıllarda bilim dünyasına hediye etmiş bunu.

Bir başka örnek bilgisayarla ilgili. Bilgisayarların çalışması için gereken alt yapı ALGORİTMA’dır. Bu formülasyon olmazsa bilgisayarlar kesinlikle çalışmaz. Siz diyeceksiniz ki bunu kesin BATI bulmuştur. Ama yanılacaksınız. Çünkü bunu da Müslüman bir bilim adamı buldu. O da EL-HAREZMİ. Evet, bunu da o bulmuş.

Adı da isminde gizli öyle ki. Algoritma, AL-GORİZMA’dan gelir. AL-GORİZMA ise EL-HAREZMİ’nin BATI’ya geçmiş olan şeklidir. Ve biz bunu asırlardır bilmiyorduk. Bu tür bilgileri yeni yeni biliyoruz. Öğrendiğimizde de şaşırıyoruz. Şaşırmamak da elde değil zaten…

Ben de yazımı bitirirken şimdiden VAY BE BİZ NELER YAPMIŞIZ dediğinizi duyar gibi oluyorum…

Selam ve dua ile…

İBRAHİM YAVUZ

İbrahim Yavuz *

Tüm Yazıları →
İbrahim Yavuz

Ayrıca Bakınız

KAYBOLAN GENÇLİK İDEALİZMİ -2-

3) BU MİLLETİN HAFIZASINI YOK ETTİLER  Bu milletin binlerce yıllık tarihi var. Bu tarih içerisinde 15 …

DERGİDEKİ DİĞER YAZILAR



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir