Perşembe , 25 Nisan 2024
Son Dakika Haberler

SU MEDENİYETTİR, HER KAPIYI AÇAR -2-

Gelelim şimdi de Amerika Kıtası’na. Bilindiği gibi Amerika Kıtası’nın Batı kısmındaki okyanus Pasifik Okyanusudur. Aynı zamanda Asya’nın Doğusu da Pasifik Okyanusudur. Dünyanın yuvarlak olduğunu düşündüğümüzde Amerika Kıtası’nın Batısı ile Asya’nın Doğusu birbirine oldukça yakındır.

Bu kısa bilgiden sonra Amerika Kıtası bölgesine bakalım. Panama Kanalı yapılmadan önce Amerika’nın Batısından çıkan bir gemi kıtanın en güneyindeki Macellan Boğazı’ndan geçerek Atlas Okyanusuna ulaşıyor buradan da Avrupa’ya veya başka bir yere geçmek zorunda kalıyordu. Ancak dünyanın en pahalı kanalı, batma çıkma yoluyla geçişlerin yapıldığı Panama Kanalı’nın yapılmasından sonra Macellan Boğazı önemini yitirmiş oluyordu. Çünkü o kadar yolu dolaşmak yerine direkt olarak Panama Kanalı’ndan geçerek Atlas Okyanusuna oradan da Avrupa’ya ulaşılabilinir hale gelindi.

Bering Boğazı ise Kuzey Buz Denizi’ni Pasifik Okyanusu’na bağlayarak önemli bir geçiş noktasını oluşturmaktadır.

Bizi ilgilendiren Çanakkale ve İstanbul Boğazları da var bir de. Karadeniz’e açılan kapılara sahibiz.

İstanbul Boğazı tarih boyunca sahip olunmak istenen bir geçiş noktası. İşin ucunda İstanbul var da o yüzden. Gemi trafiğinin en yoğun merkezlerden biri aynı zamanda…

Şimdilerde su medeniyetine yeni bir üye daha eklenmek isteniyor. O da Kanal İstanbul… Son dönemlerin en büyük mega projelerinden biri olarak görülüyor. Kanal İstanbul’un açılmasıyla birlikte İstanbul Boğazı önemini korumaya devam etmekle birlikte, gemi trafiği de rahatlayacak…

Kanal İstanbul’un tamamlanması ile birlikte projenin hem bölge ekonomisine hem de ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. İstanbul Boğazı’ndan geçen gemi trafiğinin de yoğun olduğu düşünülürse, Kanal İstanbul’un tamamlanması ile birlikte gemi geçişlerinin buradan yapılması büyük bir kolaylık sağlayacaktır.

Kanal İstanbul’dan geçecek gemiler İstanbul Boğazı’nda olduğu gibi beklemek zorunda kalmayacak, hem zamandan tasarruf edecek hem de bekleme maliyetine katlanmamış olacaklardır. Özellikle tehlikeli madde içeren tankerleri taşıyan gemiler İstanbul Boğazı’nda risk oluşturmaktan çıkmış olacaklardır.

Görüldüğü gibi coğrafi keşiflerden önce ve sonra dünya ticaret yollarının nasıl şekillendiği, en kısa yoldan hedefe nasıl ulaşılabileceği büyük önem kazanmıştır. Bunun en büyük örneklerinden birini son dönemde Türkiye gerçekleştirecektir. Başkan Recep Tayyip Erdoğan dışarıdan gelen tüm çatlak seslere rağmen Kanal İstanbul’un hayata geçirileceğini söylemektedir. Kendisi de her zaman söyler su medeniyettir, her kapıyı açar diye…

Selam ve dua ile…

İBRAHİM YAVUZ

İbrahim Yavuz *

Tüm Yazıları →
İbrahim Yavuz

Ayrıca Bakınız

KAYBOLAN GENÇLİK İDEALİZMİ -2-

3) BU MİLLETİN HAFIZASINI YOK ETTİLER  Bu milletin binlerce yıllık tarihi var. Bu tarih içerisinde 15 …

DERGİDEKİ DİĞER YAZILAR



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir