Perşembe , 28 Mart 2024
Son Dakika Haberler

İran gezi notlarım

İRAN GEZİ NOTLARIM (iran üzerine genel değerlendirme) 1

İran belki de dünyanın en ucuz ülkelerinden biridir. Daha önce iki kere gittim. Üçüncü yolculuğun da hazırlığına başladım diyebilirim.
İran mistik bir ülke. Sonderece güvenlir bir ülke. Özgürlükler anlamında sıkıntıları olsada bir çok arap ülkesine göre daha rahat bir ülke diyebilirim. Kadınların başörtü mecburiyetlerine erkeklerin kapri giyememeleri de eklenebilir.
Yaz mevsimlerinde çok sıcak bir ülke. Ama ramazanda bile bunalmadığım bir ülke. Kış mevsimi ise sonderece soğuk çünkü karasal bir iklime sahip. Ağustos ayında bir sabahında kar soğuğu ile uyandığımı hiç unutmuyorum.
Dil Farsça. İngilizce bilen sayısı az denebilir. Rastlantı ile tanıştığımız bir Azeri türk (amanallah sadigi) ile arkadaş olunca dil problemini aşmış bulunduk. Her yolculuğumda bana mihmandarlık yaptı.
Ulaşım olarak iran sorunsuz bir ülke denebilir. Taksi sudan ucuz, otobüsler vip olanlar uzun yolculuklar için çok ama çok rahat. Uzak şehirler arasında gece yolculuğu dinlendirici olabiliyor. Metro ise sadece tahran da var.
Ulaşım konusunda her zamanki gibi pazarlık söz konusu. Bayan taksicilere binmemenizi öneririm. “ben bayanım” diye fazla para isteyen taksici gördüm.
Otobüslerde ise kadınlar arka kapıdan binerler. Benim gibi arka kapıya yönelmeyin. Rahatsız edici bakışları üstünüze çekebilirsiniz.
Otel konusuna gelince hostel tarzı otellerin yanı sıra az da olsa yıldızlı otel bulmak mümkün. İsfehan gibi turistik yerlerde bu konu pek sorun olmazken Tebriz gibi yerlerde sorun haline dönebilir.
Genel olarak konaklama çok uygun denebilir.
Alışveriş için hemen hemen bütün şehirlerde kapalı çarşı tarzı pazarlar bulmak mümkün.
Para birimi olarak riyal kullanılıyor. Ama halk para birimini seslendirirken riyalden bir sıfır atarak tuman kelimesini kullanıyorlar. 10000 riyal e 1000 tümen diyebiliyorlar. Resmi yerlerde etiketler riyal olarak yazılıyor. 2012 yılındaki ziyaretimde 100usd yi 124bin tümen bozdururken 2013 yılındaki kur ise 100us 325bin tümen şeklindeydi. 2013 yılı ziyaretimde 8 kişinin 6 gecelik konaklama yemek ve yol ve müze girişleri kişi başına 130 usd olarak gerçekleşti ki ömrümün en ucuz tatiliydi denebilir.
İran’ın yemek kültürü bizim yemeklere göre değişik denebilir. Biz genelde kebap türlerini tercih ettik. Sulu yemek olarak pek seçenek yok. Abguşt dedikleri nohutlu ve etli yemek güzel.mutlaka deneyin. Etleri çok lezzetli ve ucuz. Her şehirde taze meyve sıkan yerler var ve burada bize yolculuğumuzu dinçleştirecek içecekler mevcut ve sudan ucuz. Şiraz için çok ama çok özel bir yoğurttan bahsetmeden geçemeyeceğim. 2013 yazında yediğim etten zehirlendim ve hastanelik oldum. Bir sürü serum ve ilaçtan sonra kendimi toparladım. Doktor bol bol yoğurt yememi söyledi. Şiraz yoğurdu diye kapalı bir kutu keşfettim. Daha önce hayatımda böyle bir yoğurt görmedim desem yeridir. Şiraza gidenlere tavsiye ederim.
Çello kebap iranda yaygın birkebap. Pilavları bol ve safranlı. Ayranları ise sodalı. Ve reyhanlı. Çaylar ise nabat dedikleri bir tür şekerle geliyor. Bizim gibi çay demleme geleneği olmadığı için lipton tarzı çaylar getiriliyor. Coca cola ve pepsi ürünlerini iranda bulmak mümkün.
2012 yılındaki müze giriş yerleri 0,50 lira gibi komik rakamlarken 2013 yazında bu rakamlar 5-10 tl arasında değişmeye başladığını gördüm. Bu konu bizi biraz yorsada İranlı gibi sessiz bir şekilde müzelerin çoğuna ucuza girmeyi başardık.

 

Bulletin, Rasim Aktürk

Ayrıca Bakınız

RAMAZAN AYINIZI KUTLARIZ. Akıncılar

DERGİDEKİ DİĞER YAZILAR



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir