Perşembe , 28 Mart 2024
Son Dakika Haberler

24 HAZİRAN: CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ -1-

Bir ayı aşkın bir süredir “İÇERİDE NELER OLUYOR” yazı serisini yazdık. Tam 13 sütunumuzu ayırmışız. Sultan Abdülaziz döneminden aldık günümüze kadar getirdik ve erken seçim kararına bağlayarak bitirdik yazı serisini. Şimdi ise bundan sonrasını yazacağız seçime kadar. Bakalım bu yazı serisi ne kadar sürecek. Kalemimizin yettiği kadar yazmaya çalışacağız. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile neler hedefleniyor hem araştıracağız, hem de yorumlayıp yazacağız, beraber öğreneceğiz… Hadi başlayalım o zaman…

24 Haziran seçimlerine hızla yaklaşıyoruz. Artık kimler kimlerle seçim ittifakı içerisinde olacak, kimler tek başına seçime girecek, partilerin adayları belli oldu. Cumhur İttifakı’nda milletvekili seçiminde Ak Parti, MHP, BBP yer alırken, Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Cumhur İttifakı’nın (Ak Parti-MHP) adayı Recep Tayyip Erdoğan, BBP’den ise Destici ayrı aday olarak girecek…

Millet İttifakı’nda ise milletvekili seçiminde CHP-SP-İP aynı blokta yer alırken, Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP’den Muharrem İnce, SP’den Temel Karamollaoğlu, İP’ten ise Meral Akşener aday oldu. HÜDA-PAR seçimlerden çekildiğini açıklamıştı ve geçenlerde yapılan açıklamada Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceğini açıkladı.

Partilerde son durum bu. Biz yazımızın bundan sonraki kısmında seçimin kritik maddelerinden bahsedeceğiz. Anlamaya çalışacağız. Özellikle kararsızların bu anlamda sistemin özüne dikkat etmeleri ve kararlarını da o yönde vermeleri gerekmektedir.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin en güzel yanlarından biri milletvekili seçilme yaşının 18’e indirilmesidir. Bu madde ile beraber meclise dinamiklik gelecek, kan akışı hızlanacak, genç vekiller kendi yaşıtlarının istek, arzu ve yapılmasını istedikleri faaliyetleri tecrübelilerin de yardımıyla daha iyi anlatabilir hale gelecek… Genç vekiller böylelikle bu tür faaliyetleri yapa yapa tecrübe kazanacaklardır.

Bu anlamda aday göstermede en çok değişiklik yapan parti Ak Parti oldu. 316 milletvekilinden 149’unu aday göstermedi. Kabinede yer alan 27 bakanın 22’sini milletvekili olarak gösterdi. Bu demek oluyor ki milletvekilleri yeni dönemde bakan olamayacağından Cumhurbaşkanı Kabine’de yeni isimlere yer verecek…

Ak Parti’de adayların yaş ortalaması 44, 25 yaşın altında ise 57 aday var. Bu da genç vekillere büyük bir alan açıldığının göstergesi aslında. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kadınların siyasette önlerini büyük bir özveri ile açması çabası aday sıralamasında da kendisini göstermiş. Öyle ki 600 vekilden 126’sı kadın. Adayların 23’ü de öğrenci. Tüm bu veriler Ak Parti’de büyük bir değişimin olduğu göstergesidir. 24 Haziran’daki seçimlerde aday gösterilen 600 milletvekili “GENÇ-TECRÜBELİ” dengesi ile entegre edilmiş ve 2023 seçimlerine daha sağlam gitmenin temelleri atılmış gibi görülmektedir. Bu durum Ak Parti’nin referandum sürecinde bu sistemi önerirken gençlere büyük önem verileceği tezinin büyük oranda yerine getirdiğini göstermektedir.

Devam edecek…

İBRAHİM YAVUZ

İbrahim Yavuz *

Tüm Yazıları →
İbrahim Yavuz

Ayrıca Bakınız

KAYBOLAN GENÇLİK İDEALİZMİ -2-

3) BU MİLLETİN HAFIZASINI YOK ETTİLER  Bu milletin binlerce yıllık tarihi var. Bu tarih içerisinde 15 …

DERGİDEKİ DİĞER YAZILAR



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir