Cuma , 29 Mart 2024
Son Dakika Haberler

1299 RUHU -1-

720 yıl önce dünyaya hakim olacak en büyük imparatorluk Anadolu topraklarında kurulmuştu.

Şimdi gelin bugünkü ve cuma günkü yazımızda bu ihtişamlı devleti kısaca anlatalım…

Ertuğrul Gazi’nin ataları Selçuklularla birlikte önce Ceyhun Nehri’ni geçerek İran’a gelmişlerdi. Daha sonra Moğolların saldırıları nedeniyle önce Azerbaycan bölgesine, sonra da Sultan Tuğrul ve Alparslan’ın himayesi ile Ahlat’a geldiler. Buradan da Anadolu’nun içlerine doğru akmışlardı.

Ertuğrul Gazi, Moğol baskısı nedeniyle bulundukları bölgeden kardeşi Dündar Bey ile Batı’ya doğru göç eder. Abileri Sungur Tekin ve Gündoğdu ise Ahlat’a geri dönerler.

Ertuğrul Gazi ve beraberindekiler Batı’ya doğru geçerken bir dağı aştıklarında Moğollarla savaşan Selçuklu ordusuna denk gelirler. Tabi Ertuğrul Gazi Selçuklu ordusuna yardım eder ve Moğolları yenilgiye uğratırlar.

Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat savaş hediyesi olarak Ertuğrul Bey’e Söğüt ve Domaniç’i verir. Tabi bundan önceki durakları Ankara’daki Karacadağ’dır. Ertuğrul Bey’in Sultandan daha geniş bir yer istemesi üzerine Söğüt ve Domaniç kendilerine verilir ve oraya yerleşir.

Bundan sonra Kayı neferlerinin komşusu Bizans olacaktır. Obanın başında Ertuğrul Bey vardır. Ertuğrul Bey sık sık Bizans topraklarına sefere çıkmakta ve obasının sınırlarını genişletmeye çalışmaktadır.

Tabi o bunu neden yaptığını çok iyi bilmektedir. Onun derdi topraklarım genişlesin değildir. Onun derdi Allah’ın dinini yaymak ve İslam Medeniyetini gittiği bütün topraklara, gönüllere nakşetmektir. Zaten bu düsturla ilerlediği için bütün çabaları meyvelerini vermiştir.

13. asra giderken Ertuğrul Bey’in yaşı da 80’e doğru dayanmaktadır. Obasının devlete bürünmüş halini göremeyecektir. Ancak cevher gibi yetiştirdiği evladı vardır. Oğlu Osman, Şeyh Edebali’nin yanında her türlü eğitimi almıştır. Tam bir cengaverdir artık.

Hak gelmiş baba Ertuğrul Gazi vefat etmiştir. Tarihler 1281’i göstermektedir. Osman başa geçecektir ancak önce gitmesi gereken bir yer vardır. Bir elçiyle o zamanın Derin Heyetinin karşısına götürülür. Heyettekiler kendisinden Fatiha sûresini okumasını ister. Osman okumaya başlar. Bir süre sonra da durmasını isterler. Tam 36 kere okumuştur Osman Fatiha’yı. (Bu 36 sayısı Osmanlı Padişahlarının sayısına yorulur) Osman’a bütün nasihatler verilir ve devletin başında bundan sonra kendisinin olacağı söylenir.

Şeyh Edebali de meşhur nasihatini verir. Osman artık devletin başındadır. Dünyanın en büyük İmparatorluğu Söğütten, Domaniçten filizlenmiştir, şimdi de sınır belirlemeden Allah’ın dinini yaymak için var güçleriyle seferler yapacaklardır…

Devam edecek…

Selam ve dua ile…

İBRAHİM YAVUZ

İbrahim Yavuz *

Tüm Yazıları →
İbrahim Yavuz

Ayrıca Bakınız

KAYBOLAN GENÇLİK İDEALİZMİ -2-

3) BU MİLLETİN HAFIZASINI YOK ETTİLER  Bu milletin binlerce yıllık tarihi var. Bu tarih içerisinde 15 …

DERGİDEKİ DİĞER YAZILAR



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir